Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Бібліотека – це місце де вирує життя!

Новина
15.01.2021

Загорянівка зовсім невелике село в Музиківській об’єднаній територіальній громаді. Тут немає школи, дитячого садочку чи будинку культури… Єдиний працюючий заклад – бібліотека. Жодного дня не стояло питання щодо закриття закладу, бо апарат управління розумів, що без культури і родинного тепла бібліотеки село не виживе. Тим більше, що нам пощастило  активним та з молодим духом бібліотекарем - Заваринською Катериною Степанівною.

З цікавого, відразу після об’єднання, тоді коли колективно почали писати Стратегію розвитку громади, то від бібліотекаря і читачів не чули питання щодо ремонту приміщення чи створення додаткових комфортних умов. Люди просили книги та щорічну передплату періодичних видань. Саме така пріоритетність найбільше підкупала депутатів та сільського голову. 

У 2017 році почали думати про пошук додаткових коштів на ремонт будівлі, а вона була в жахливому стані – стеля падала, постійний холод та сирість, стелажі завідувач рівняла спеціально принесеним з дому молотком.

Херсонська обласна рада започаткувала конкурс проектів розвитку для органів місцевого самоврядування. На жаль, ми не встигли взяти участь у конкурсі зі своєю ідеєю, але отримали час для обдумування та підготовки якісного проекту на наступний рік. В цей період пройшли неодноразові акції по зборі та передачі книжок до Загорянівської бібліотеки з Музиківки, Східного, Мірошниківки та Висунців. За кошти місцевого бюджету передплачувалися газети та журнали. Бібліотека стала центром голосування за проекти Бюджету участі в 2018 та 2019 раках. Тут щорічно відбувалися загальні збори громадян, сільський голова звітував про свою роботу, фінансисти розповідали про бюджет та збирали пропозиції до нього. На початку війни з Росією бібліотека стала волонтерським центром для допомоги добровольцям, збирали кошти, речі та продуктові набори, діти малювали місцевим військовим малюнки та писали листи.

Зусилля команди, яка сформувалася за кілька років об’єднання  принесли перемогу у конкурсі проектів розвитку Херсонської обласної ради у 2018 році. Громада отримала додаткові пів мільйона гривень з обласного бюджету на Загорянівську бібліотеку. До цієї суми додалося ще 700,0 тисяч гривень з місцевого бюджету. Показовою була  підтримка проекту усіма депутатами з усіх населених пунктів Музиківської громади.

2019 рік – це рік ремонту та стресу. Стресу для читачів, бо їх тимчасово позбавили місця для зборів та спілкування. Стресу для Катерини Заваринської, завідувача бібліотеки, яка тимчасово втратила улюблену справу. Стресу для команди, бо при реалізації  такого великого проекту завжди з’являються непередбачувані видатки та дрібні конфлікти.

Але ремонт зробили, за кошти відзвітували і в бібліотеці  почалося зовсім нове життя. Погодьтесь, в новому приміщенні приємніше вирішувати найскладніші проблеми.

Зараз в бібліотеці вирує життя! Діти та молодь організувати клуб настільних ігор.  Частину нових ігор за зверненням дітей придбала сільська рада за кошти «Програми розвитку молоді», частину передали жителі громади.

В бібліотеці з’явився телевізор та перший комп’ютер. На 2021 рік заплановано підключення до мережі інтернет, бо в період карантину та ризику перейти на дистанційне навчання в кожному селі має бути місце де можна безпечно за попереднім графіком скористатися порадами всесвітньої мережі та підключитися до онлайн уроку.

Три роки поспіль біля бібліотеки активісти садять дерева. В 2019 році висадили – павловнії, які придбали за кошти місцевого бюджету. Це дерево дуже швидко росте і тому наша бібліотека вже зовсім скоро опиниться в квітучому саду.

У 2020 році за державною програмою бібліотечний фонд поповнився на 69 книжок на загальну суму 6885 грн. 

Історія успіху нашої бібліотеки перемогла в конкурсі "Книгу - громаді", організованому Фундацією Дарини Жолдак та Ресурсним центром "Гурт", а читачі отримали пакунок сучасних книжок.

Місцева влада вишуковує кошти на огородження будівлі  та облаштування тротуару біля неї. Все це буде, але до цієї мети йдемо маленькими кроками. Наша бібліотека зовсім скоро стане найкращою сільською бібліотекою в області, а можливо і в Україні.

Зовсім недавно Загорянівську бібліотеку відвідали журналісти проекту «Маршрутом змін» і дивувалися невже в нашій країні в маленькому селі дійсно може бути нова дорога та нова бібліотека. Може! При адекватному управління та зацікавленості людей і реалізації місцевих проектів.

Впевнені, що попереду в нас безліч реалізований проектів, організованих заходів та приємного спілкування. Бібліотека – це місце де вирує життя!

 

Погрібна Людмила, секретар сільської ради

 
2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше