Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Загорянівська бібліотека - соціокультурний центр села.

Новина
24.11.2020

Нещодавно ми стали свідками такого діалогу:

- А що це у вас сільрада?

- Та ні. Це у нас бібліотека!

- …???!!!

 

А ще треба було бачити очі нашого співрозмовника. Так, ви здогадалися – вони були м’яко кажучи, вище брів.

Чи можливо таке, щоб у невеличкому селі була бібліотека, ще й у такому сучасному приміщенні?

Трохи історії. Нашій бібліотеці вже виповнилося 63 роки. І за цей час тут працювали аж три бібліотекарі. Виникає питання – що плинності кадрів не було? Не було. Бо бібліотека мала приміщення, яке більшу частину свого існування не отоплювалося. Дірки в підлозі латали як могли. А дірки на стелі кожну весну замазували глиною, бо світилося горище. Це не фантастика, а реальна дійсність.

Дійсність до 2016 року.

Далі постало питання об’єднання громад. Це не далеке минуле-ми добре пам’ятаємо всі «за» і «проти» об’єднання. Але це сталося! Ми об’єдналися для змін!  Хто був «проти» вимагали цих змін «тепер» і «негайно».

Пройшло чотири роки.

Зміни, що вимагалися – ось вони є – дивіться. Кожен з керівників закладів, що знаходяться на території Східненського старостинського округу, вам їх назве. Я не буду звітувати за дитячий садок, школу чи будинок культури. Я розповім вам за нашу Загорянівську бібліотеку. Якою вона була, ви вже знаєте – якою стала – приїздіть до нас у гості і на власні очі побачите. Противників ремонту було багато - мовляв не на часі, є проблеми важливіші.

Після капітального ремонту бібліотека перетворилася на соціокультурний центр сіл Загорянівка і Шкуринівка. Здійснено величезний обсяг робіт. Повністю відновлений дах і фасад будівлі. Внутрішнім змінам багато хто може позаздрити – рівненькі стіни, утеплена підлога, яскраве освітлення. В приміщенні тепло, підведене водопостачання. До послуг користувачів фонд, що налічує 8000 тисяч примірників. Окрема читальна зала, зона відпочинку і дитячого розвитку з телевізором, настільними іграми, періодикою. Поступово з невеличкої бібліотеки наш заклад перетворюється на територію читання, спілкування, розвитку, центр швидкого отримання інформації. Але навіть у час глобальної комп’ютеризації ще ніхто не відміняв книги. Нещодавно всі бажаючі писали диктант національної єдності. Наші користувачі теж долучилися до цього. Які правильні і  глибокі слова диктанту!

Хочеться сказати уривком з тексту, що тільки взявши до рук книгу, отримаєш приємні відчуття, теплоту, запах паперу. Цього не передасть електронна книга. Але й це не головне. Головне читати. Бо книжки – це знання й емоції, які на відміну від щоденного потоку інформації, залишаються з нами надовго.

Заваринська Катерина, завідувач КЗ "Загорянівська бібліотека" 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше