Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

        Ботулізм ‒ це смертельно!  

Офіційні публікації
07.09.2020

  Ботулізм – це отруєння організму, що викликається токсином ботуліну, який є найтоксичнішим з усіх відомих бактеріальних токсинів. Спори цих бактерій досить поширені в об’єктах навколишнього середовища, особливо в ґрунті та воді. Вони надзвичайно стійкі до факторів навколишнього середовища і витримують дію високих температур впродовж годин. Лише кип’ятіння сировини протягом 30 хвилин під тиском сприяє знищенню спор бактерій ботулізму та руйнуванню токсину. Особливістю бактерій ботулізму є те, що вони добре розвиваються і розмножуються в умовах відсутності кисню та низькому кислотному середовищі. Тобто консерви, особливо з низьким вмістом кислот, є дуже добрим середовищем їх існування.
Зараження людини ботулізмом відбувається внаслідок вживання харчових продуктів, котрі містять токсини бактерій ботулізму. Варто наголосити, що зараження від людини до людини не відбувається. Симптоми захворювання проявляються впродовж 12-36 годин після споживання продукту, що містить токсин. При цьому спостерігається підвищення температури тіла, стомлюваність, головокружіння, нудота, порушення зорових функцій, сухість в роті, утруднення ковтання та параліч м’язів. Параліч може призвести до утруднення дихання і, як наслідок, смерті хворого.

Тому при появі перших ознак захворювання потрібно негайно звертатися до лікаря. Вчасно надана медична допомога, основою якої є введення протиботулінічної сироватки, гарантує збереження життя хворому.
Розпізнати заражений продукт досить складно, адже заражена токсином продукція не має видимих ознак. Однак існують правила профілактики ботулізму, якими не варто нехтувати:

  1. В жодному разі не вживайте їжу:

– із здутих банок, банок з нещільно закритою, або ввігнутою кришкою;

– з банок, вміст яких має підозрілий або неприємний запах;

– з банок, які зберігаються понад один рік.

  1. Ніколи не купуйте «з рук» на ринках і вулицях консервовані продукти, виготовлені в домашніх умовах, у тому числі солені, в’ялені, копчені.
  2. Негайно знищуйте підозрілий продукт без усякого сумніву.

Для правильного і безпечного консервування домашніх продуктів необхідно:

  • мити руки з милом до, і часто, під час консервування продукції;
  • використовувати безпечну воду;
  • використовувати чисті і стерильні банки без пошкоджень;
  • продукти повинні бути чистими, без пошкоджень та ознак псування;
  • максимально дотримуватися технології консервування, особливо тривалості стерилізації;
  • під час консервування овочів і фруктів в домашніх умовах, максимально потрібно враховувати фактори, що перешкоджають росту та розвитку бактерій ботулізму – висока температура, підвищена кислотність, солі і бактерії молочної кислоти – використовувати рекомендовані рецептурою концентрації солі, оцту, цукру;
  • м’ясо та рибу в домашніх умовах можна консервувати в герметично закритих банках лише із застосуванням автоклава, дотримуючись при цьому необхідної температури та часу автоклавування;
  • не рекомендовано консервувати гриби та інші продукти, що важко відчистити від піску.

Дотримуючись цих простих порад ви легко зможете уберегти себе та своїх рідних від небезпеки.

При симптомах захворювання, що не виключають ботулізм, необхідно терміново звертатися за медичною допомогою! Не займайтеся самолікуванням!

 
2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше