Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Чи є місце жінкам в місцевій політиці?

Новина
09.04.2021

8 квітня 2021 р. відбувся круглий стіл «Жінки на місцевих виборах та в політиці: уроки і рекомендації», який підсумував результати місцевих виборів на рівні Херсонської області та долю жінок кандидаток у виборчому процесі.

Говорили про неефективність законодавчих механізмів та проблеми, які виникли при впровадженні гендерних квот, а саме результати процесів вибуття і заміни кандидаток та обраних депутатів обласних рад.

У круглому столі взяла участь секретар Музиківської сільської ради Погрібна Людмила. Вона розповіла про власний досвід участі у місцевих виборах та роль жінки в місцевій політиці на рівні громади до 10 000 виборців. Серед кандидатів у депутати Музиківської сільської ради 60 % жінки,  а відсоток вже обраних депутаток ще вищий 77% (у минулому скликанні було 57%).  Людмила зазначила, що на сільському рівні не розвинена партійна система, політичні партії звертають увагу на село лише перед виборами, а кандидатів сприймають лише як «статистичні данні». Партії забувають, що саме в громадах  можна знайти величезний людський ресурс та підтримку, тут простіше розбудовувати систему та шукати однодумців зі спільними цінностями.

Окремо хочемо зазначити, що незважаючи на запровадження гендерних квот у виборчий процес відсоток жінок серед обраних депутатів у порівнянні з попередніми місцевими виборами зменшився. У 2015 році він становив 49,5%, а у 2020 – 36,9. Це сталося внаслідок великого спаду на рівні сільських та селищних територіальних громадах.  Для прикладу, спад у сільських радах з 55,7 % до 41,3 %. Зрозуміло, що це один з результатів децентралізації та передачі обов’язків та, що в цій ситуації головне, ресурсів на місця.

Висновки та рекомендації круглого столу будуть представлені Робочій групі Комітету Верховної Ради України щодо напрацювання комплексних змін у виборче законодавство.

 

А ще більше можна прочитати на сайті Білозерка.Інфо.

 
2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше