Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

До уваги власників транспортних засобів!

Офіційні публікації
15.03.2021

 

       Власники легкових автомобілів, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року зобов’язані сплачувати транспортний податок. Платниками транспортного податку є як фізичні, так і  юридичні особи, у т.ч. нерезиденти, що мають зареєстровані в Україні згідно із чинним законодавством власні легкові автомобілі (пп. 267.2.1 ПК).

     У 2021 році об’єктом оподаткування є легкові автомобілі, середньоринкова вартість яких становить понад 2 250 000 грн. Ставку податку встановлюють з розрахунку на календарний рік у розмірі 25 000 грн за кожен легковий автомобіль, що є об’єктом оподаткування.

       Юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього ж року подають податковій за місцем реєстрації об’єкта оподаткування декларацію, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально. Якщо об’єкт оподаткування придбаний протягом року, декларацію юрособа подає протягом місяця з дня виникнення права власності на такий об’єкт, а податок сплачує починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт.

       Фізичні особи транспортний податок сплачують протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення, юрособи — авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображені в річній податковій декларації

        У разі спливу п’ятирічного віку легкового автомобіля протягом звітного року податок сплачується за період з 1 січня цього року до початку місяця, наступного за місяцем, в якому вік такого автомобіля досяг (досягне) п’яти років.

 

        Неподання (крім випадків, якщо податкова декларація не подається відповідно до пункту 49.2 ПКУ) або несвоєчасне подання платником податків Декларації з транспортного податку тягне за собою накладення штрафу в розмірі 340 гривень, за кожне таке неподання або несвоєчасне подання. А за ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення — в розмірі 1020 гривень за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.

 

 

В. РТІЩЕВА

секретарка комісії з питань наповнення бюджету

 

 

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше