Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Музиківська та ще 4 громади отримають технічну допомогу в рамках проєкту «Допомога звільненим громадам Херсонської області» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID)

Новина
02.01.2023

2 січня у приміщенні ЦНАП відбулася установча зустріч за участі начальника Музиківської військової сільської адміністрації Ігоря Підгородецького, начальника ЦНАПу Ірини Шнирук, місцевих депутатів та представників сільської ради. 

Керівниця проєкту Катерина Оксенюк ознайомила всіх із загальною інформацією про проєкт, метою, завданнями та представила команду проєкту. Географія реалізації - 5 громад: Музиківська, Чорнобаївська, Станіславська, Білозерська та Дар'ївська громади. Метою втілення даного проєкту є відновлення надання адміністративних та соціальних  послуг та розширення їх спектру.

Зустріч почалася з обговорення поточної ситуації у громаді. 14 грудня призначено начальника Музиківської сільської військової адміністрації, 28 грудня проведено державну реєстрацію  адміністрації. Новопризначений очільник громади активно включився в роботу, формує штат, опікується гуманітарними питаннями, вирішує поточні проблеми тощо. 

Ситуація, що склалася у сфері надання адміністративних та соціальних послуг не така райдужна. Наразі у громаді майже відсутня можливість повноцінного функціонування ЦНАПу. До 24 лютого 2022 р. в ЦНАПі працювало сім спеціалістів, шість в центральній садибі та один на віддаленому місці у с.Східне. Виявилося, що більшість працівників ЦНАПу виїхало в інші області України та за кордон. Наразі на територію громади повернулася лише начальниця відділу - Ірина Шнирук. 

Пані Ірина розповіла про поточний стан справ з надання послуг. У період з 15 по 31 грудня нею опрацьовано 38 запитів громадян. Здебільшого це оформлення допомог ВПО та соціальних допомог. 

"Будівля ціла, обладнання частково вціліле. Реєстри вже відновлено, але немає спеціалістів. Не повернулися до громади. До всіх реєстрів я доступу не маю. До реєстрів юстиції мають доступ лише державні реєстратори. Така ж ситуація з доступом до РТГ, доступ до якої мала лише одна людина (спеціаліст з реєстрації місця проживання), яка теж за кордоном. Головна проблема - люди", - продовжує Ірина Шнирук. 

Наразі більшу частину ЦНАПу займає так званий гуманітарний штаб. Де працівники сільської ради, місцеві депутати та активісти приймають, сортують та роздають гуманітарну допомогу.

Аби відновити роботу ЦНАПу за його прямим призначенням необхідно виконати велику роботу: повернути працівників, облаштувати робочі місця, закупити та встановити комп'ютерне обладнання.

Жваву дискусію також викликало обговорення напрямку проєкту, що передбачає облаштування трьох укриттів необхідним інвентарем, меблями та обладнанням. На території громади є три місця, де люди на початку повномасштабного вторгнення ховалися від обстрілів, два в Музиківці (підвали ліцею та садочка) та одне в Загорянівці (підвал експлуатаційної ділянки №2 Інгулецької зрошувальної системи). 

"Заплановано облаштування трьох укриттів на громаду. В один комплект входить біотуалет, меблі, генератор, дитячий куточок, буржуйка та ін. Обладнання громаді надається безповоротно і слугуватиме не один рік", - продовжує Катерина

Директор Музиківського ліцею та керівник Музиківського ясел-садочка розповіли про поточну ситуацію з укриттями. Присутні зазначили, що вони знаходяться у досить плачевному стані, не обладнанні необхідним устаткуванням, відсутня вентиляція. Взагалі наявні укриття це більше пристосовані приміщення аніж спеціально збудовані, що можуть повноцінно захистити від обстрілів. По деяким документам укриття в ліцеї зазначається як протирадіаційне укриття. Хоча воно взагалі не відповідає нормам. 

Обговорили необхідність та запланували виїзди мобільної бригади у складі юриста та психолога. Потреба у консультації юриста та психолога є. Неодноразово до сільської ради надходили звернення щодо роз'яснення процедури відновлення втрачених документів та оформлення свідоцтв про народження і смерть. Всю розмову червоною ниткою проходила тема дотримання трудового законодавства в період військового стану. Домовилися підготувати роз'яснення та надати консультації щодо цього питання.

Присутні підкреслили необхідність випуску газети "Придніпровська зірка". Хоча на території громади з інтернет зв'язком не має великої проблеми, але бувають періодичні відключення електроенергії і тому було б доречним мати важливу інформацію завжди під рукою в друкованому варіанті, а не лише онлайн. 

Місцева влада акцентувала увагу на тому, що впровадження даного проєкту є актуальним та необхідним для громади. Також зазначили, що готові всебічно допомагати в організації виїздів мобільної бригади та наповненні газети "Придніпровська зірка".

"Попереду нас чекають два активні місяці, за які маємо все встигнути. Маю надію, що жителі вашої громади завдяки нашій спільній праці отримуватимуть адміністративні послуги на якіснішому рівні, оперативно і своєчасно", - підсумувала Катерина.



2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше