Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Дума про козака Музику

Новина
23.09.2021

Якщо запитати у музичан, чи знають вони, чому їх село носить таку назву, то в більшості випадків відповідь буде ствердною. Уже давно в селі вкорінилася думка про те, що першим поселився в наших краях чоловік на прізвище Музика, ось чому й назвали село – Музиківка (першоназва - Музикині хутори). Проте, якщо поцікавитись, чи знають вони, ким же був отой Музика, то у відповідь можна почути суперечливі судження. Тому я спробувала розібратися в цьому питанні.

Із усього розмаїття інформації виокремила три версії стосовно постаті Музики:

1. Музика був ченцем;
2. Музика – кріпак з Полтавщини;
3. Музика був козаком.

Перша версія була найзручнішим поясненням того малозрозумілого факту, що в метричних книгах Свято-Покровської церкви Музикиних хуторів (починалися з 1855 року і велися до 1920 року) жодного разу прізвище Музика, або похідне від нього не згадується. У разі справедливості цієї версії можна було б припустити, що ченець Музика залишався неодруженим, а отже, не мав дітей. Тому після його смерті носіїв цього прізвища в селі не залишилося. Проте спілкування з компетентними людьми та й елементарна логіка підказують, що приводу селитися ченцям у такому малозаселеному і до того ж дуже неспокійному південному порубіжжі, яким був наш край у другій половині XVIII століття, не було.

Стосовно версії №2. В газеті «Придніпровська зірка» за 1967 рік була надрукована стаття А.Коршуна «Де були Музикині хутори». В ній читаємо про те, що ще до заснування Херсона в південні степи утік від пана кріпак Музика з Полтавщини. «Зліпив тут глиняну землянку і став землю обробляти. Потім ще такі ж поприходили. Так виникли перші хутірці».

На жаль, автора вже немає в живих, тому неможливо дізнатися, на що він опирався, подаючи таку інформацію. Проте, враховуючи, що кріпосне право на Лівобережній Україні було запроваджено в 1783 році, дуже сумнівним виглядає твердження, що кріпак Музика з’явився в наших краях до заснування Херсона (1778 р.). Крім того, використовуючи комп’ютерні технології, вдалося з’ясувати ще один цікавий факт, який ставить під сумнів дану версію. Виявилося, що прізвище Музика не є характерним для Лівобережжя. Скоріше за все, наш Музика є вихідцем із Правобережної України, досить вірогідно – з Черкащини, де це прізвище є поширеним.

На мій погляд, найбільш правдоподібною, із запропонованих трьох, виглядає версія про козацьке походження Музики.

4 березня 1775 р. російські війська за наказом цариці Катерини ІІ зруйнували останню Запорозьку Січ. Вище козацьке керівництво було заарештоване. Доля ж решти козаків склалася по-різному. Частина із них спустилася вниз по Дніпру і розселилася в зручних місцях на правому березі ріки. Велика ймовірність того, що був серед них і наш далекий предок.

Простір, табуни диких коней, родючі ґрунти, велика кількість риби в річках – все це приваблювало поселенців. Сподобалося козаку Музиці та його побратимам затишне місце на балці Вірьовчиній. Вирішили тут поселитися. Оскільки ці події, нагадаю, відбувалися на початку літа, то Музиці разом із товаришами цілком вистачило часу, щоб до настання холодів побудувати землянку та почати обживатись у новій місцевості.

Логічно припустити, що незабаром знайшов і господиню для своєї оселі. А те, що через декілька десятиліть ми не знаходимо серед жителів Музикиних хуторів прізвище Музика, то, можливо, не пощастило йому з нащадками чоловічої статі? Доньки ж, повиходивши заміж, змінили прізвище.

Цілком ймовірно, що події розгорталися саме за таким сценарієм, а людина, чиє прізвище навіки закарбувалося в назві нашого села, була січовим козаком.

Усе це, читачу, наша історія. Та історія, без якої не поцінуєш сьогоднішнього дня і не знайдеш дорогу в майбутнє. То ж будьте допитливими. Любіть свій край, знайте його історію.

Р.Г.Шевченко, історик-краєзнавець

?Стаття підготовлена для місцевої газети Музиківський вісник ще у 2013 чи 2014 році.
?Малюнок Погрібної Аліси, учениці 2-Б класу Музиківського ліцею у 2021 році. 

 
2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше