Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Легалізація праці – гарантія гідного життя

Офіційні публікації
01.12.2020

      Хоча ми вже неодноразово писали про негативний вплив «тіньової» зайнятості, але  дане питання і надалі залишається болючим та актуальним. Тому знову  хочемо привернути увагу роботодавців та найманих працівників до цієї теми.

     Згідно з Конституцією України кожна людина має право на працю, яку вона вільно обирає. Проте чимало громадян живуть сьогоднішнім днем, надаючи перевагу тимчасовим сумнівним перевагам, тому останнім часом усе частіше доводиться стикатися з таким негативним явищем, як використання найманої праці громадян без оформлення трудових відносин – «тіньовою» зайнятістю. «Тіньова» зайнятість і «тіньова» заробітна плата («заробітна плата в конверті») – не лише серйозна соціальна, але й економічна проблема.

      Як свідчить практика багато роботодавців малого та середнього бізнесу, сільгоспвиробники, ФГ, СФГ  не укладають трудові договори з найманими працівниками з метою мінімізації витрат та отримання максимального прибутку. Виплачуючи заробітну плату  неофіційно в «конвертах» роботодавець позбавляє свого працівника на основну та додаткову відпустки, на оплату лікарняного, на дотримання встановленої законодавством  норми тривалості робочого часу, на допомогу по безробіттю, на гарантії за колективним договором, на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та на пенсійне забезпечення. Погоджуючись на «тіньову» зайнятість, працівники повинні розуміти, що їх очікують ризики пов’язані з захистом своїх трудових прав  та соціальним захистом  у разі скрутних життєвих обставин.

Значно втрачають у виплатах, внаслідок отримання  тіньових зарплат, майбутні мами, оскільки розмір допомоги з вагітності і пологів безпосередньо залежить від розміру офіційної зарплати.

      Крім того, використання прихованих трудових відносин призводить до зменшення надходжень до сільського бюджету, звідки беруться кошти для оплати праці вчителів, лікарів, інших працівників бюджетної сфери та розвитку інфраструктури громади.

      Звісно, кожен сам вирішує – чи жити одним днем чи мати впевненість у майбутньому та бути соціально захищеним. Але хочемо ще раз нагадати – лише легальне працевлаштування гарантує людині її конституційні права. 

     Не варто забувати, що відповідно до ст.265 КЗпП  як юридичних, так і фізичних осіб підприємців, що використовують найману працю, штрафуватимуть за фактичне  допущення людей  до роботи без оформлення трудового договору та виплату заробітної плати без нарахування та сплати ЄСВ. Штраф у 10-тикратному розмірі  мінімальної заробітної плати, встановленої на момент  виявлення порушення (на сьогодні 47 230,00 грн.) стягуватимуть за кожного працівника щодо якого скоєно порушення. За недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці застосовуватимуть штраф у 2-кратному розмірі мінімальної заробітної плати (на сьогодні – 9 446,00 грн.).

     Нагадуємо, що офіційне працевлаштування є гарантією соціального захисту працівника, кадрової стабільності та налагодженої роботи усіх учасників трудового процесу. Водночас, для роботодавця – це і позитивний імідж та репутація надійного партнера, що є запорукою процвітання бізнесу та примноження прибутків. 

      Тож закликаємо роботодавців зробити крок назустріч суспільству та громаді – легалізувати найманих працівників та відмовитись від «чорної» зарплати в «конвертах», що дозволить зняти, по-перше, соціальну напругу, а ,  по-друге, дозволить громадянам отримати реальну соціальну підтримку.

      Пам’ятайте, що повага до себе починається з шанування законів своєї держави та людей.

Спеціаліст-фінансист,

секретар комісії з питань наповнення

місцевого бюджету В.РТІЩЕВА

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше