Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Половина жителів Музиківської ОТГ підписала декларацію з сімейним лікарем

Новина
20.12.2018

Половина жителів Музиківської ОТГ підписала декларацію з сімейним лікарем

Музиківській об’єднаній територіальній громаді вдалося встигнути підготуватись до змін у сфері охорони здоров’я 2019 року і подолати більшість проблем, що супроводжували процес реформування первинки.

Про це повідомили учасники публічної консультації, яку ініціювали експерти громадської організації "Центр UA" у партнерстві з Міністерством охорони здоров'я України. Представники ради Музиківської ОТГ, головні та практикуючі лікарі обговорили чинну законодавчу рамку нововведень медичної реформи та ключові рекомендації з ефективного впровадження змін на місцях.

За словами лікарів, Музиківська ОТГ вчасно провела автономізацію закладів охорони здоров’я у некомерційні комунальні підприємства у вересні 2018 року. Відтепер медичні заклади в громаді набувають право отримувати прибуток й розпоряджатися ним, втім лише в рамках своєї діяльності – надання медичних послуг пацієнтам.

«Щоб зробити ці підприємства економічно вигідними, керівникам закладів охорони здоров’я необхідно вийти на якісно новий рівень управління та фінансового менеджменту. Адже від того, яким чином буде сформована модель обслуговування пацієнтів та чи буде налагоджена ефективна співпраця з власниками медзакладів – місцевими радами, буде залежати фінансовий добробут підприємства загалом і його працівників зокрема», — зазначила експерт ГО "Центр UA" Марія Левонова

Проте втілення медреформи не відбувалось без викликів. Головною проблемою у громаді назвали ймовірне  зменшення дотації та необхідність виділення коштів із бюджету ОТГ на оплату комунальних послуг.

«Це великі кошти, але ми готові та вже запланували їх», — каже голова сільради Олександр Лейбзон.

Не менш важливою проблемою в ОТГ вважають відсутність кадрів. На даний момент у медзакладі працює один сімейний лікар. Ще один проходить інтернатуру. При цьому, в громаді давно є власна лабораторія та сучасне обладнання.

Спеціалізовані медичні послуги мешканці громади отримують у трьох лікарнях м. Херсона, хоча до об’єднання вони лікувалися в Білозерській райлікарні. Та,  утворивши ОТГ, вирішили, що віднині їздитимуть до медиків в обласний центр. Тим паче, що відстань до Херсона вдвічі (а  від віддалених сіл – втричі) менша, ніж до Білозерки.

«Підписавши відповідні договори з міською владою, на початку цього року громада перерахувала трьом херсонським клінічним лікарням медичну субвенцію. Якщо частина грошей не буде використана, наприкінці року вона повернеться до бюджету громади. Окрім того, мешканці Музиківської ОТГ мають можливість безкоштовно обслуговуватися в Херсонській дитячій обласній клінічній лікарні, обласній клінічній лікарні, обласному кардіологічному диспансері.

У медзакладі фіксують всі звернення за направленням до спеціалістів. Це, за словами керівниці новоствореного КНП Ірини Маркової,  дозволяє робити аналіз потреб.

 

«Така система почала функціонувати ще до реформи. Якщо пацієнт звертається сам, то це відбувається за  власний кошт. Вторинний рівень дає звітність по пацієнтах», — каже Ірина Маркова.

Ця система під жорстким контролем. Інколи міські лікарі хочуть грошей, коли гроші вже сплачені. Таке питання оперативно вирішується з головними лікарями.

«На даний момент укладено 1800 декларацій. Ще стільки ж людей не підписали декларацію», - каже Олександр Лейбзон, — Молода лікарка, щойно отримає спеціалізацію, підпише решту декларацій», — впевнений він.

Загалом, учасники консультації позитивно оцінили стан реформи та перспективи втілення змін в  ОТГ, і зійшлися на думці, що медицина має бути доступною та якісною, а бюджетні кошти, спрямовані на лікування хворих, — витрачатися ефективно й ощадливо.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше