Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Наш прапор!

Новина
23.08.2021
Синьо-жовтий прапор супроводжував українців протягом довгої історії. Офіційно як державний символ України його затвердили після здобуття Незалежності 28 січня 1992 року. У серпні 2004 року Президент підписав Указ про встановлення Дня державного прапора України, який святкується щорічно 23 серпня. У Києві на муніципальному рівні відзначають ще 24 липня, оскільки саме цього дня у 1990 році синьо-жовтий стяг було піднято над Київською мерією.
Історія українського прапора віддзеркалює всю історію Української державності – з прадавніх часів і до сьогодні. Починаючи з часів хрещення Русі, синій (блакитний) та жовтий кольори завжди були присутні на прапорах нашої держави. Вперше поєднання цих кольорів з’явилося на гербі Львова у 1256 році. Тоді Данило Галицький подарував заснованому місту герб із зображенням золотого лева на блакитному тлі. Згодом, на прапорі міста зображення замінила жовта смуга вгорі полотна, а внизу залишилась блакитна. Ці кольори символізували багатство, справедливість, красу та величність.
Поєднання символічних для країни кольорів знаходимо і в добу козацтва, особливо починаючи з XVIII ст. Часто у запорожців були сині стяги, прикрашені золотистими орнаментами, образами православних святих або ж козаків.
У тому варіанті, як ми бачимо український прапор зараз, його було піднято у Львові в червні 1848 року. Згідно із найбільш популярним сучасним тлумаченням колірної гами прапора, синя смуга символізує ясне небо, а жовта – золоті пшеничні ниви.
Під синьо-жовтим прапором відбулися три проголошення Української державності: 1917-го, 1941-го та 1990-го року, три революції новітнього часу: «на граніті» та два Майдани, а нині ведеться війна проти російсько-імперської навали на Донбасі та в Криму. І кожен з нас відчуває гордість, коли піднімається найдорожчий серцю синьо-жовтий стяг.
Підготувала Т.Ковальчук, вчитель історії КЗ «Східненська ЗОШ»
 
2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше