Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Незалежній Україні - 30 років!

Привітання
24.08.2021
 
У перші роки існування незалежна Україна утверджувала свою державність шаленими темпами. Своя символіка, армія, фінансова система, церква, освітні заклади…
1994 року вперше Гімн незалежної України лунав на Олімпійських іграх, Оксана Баюл завойовує першу золоту медаль із фігурного катання. Україна довела свою спроможність як спортивна країна. Імена братів Кличків, Андрія Шевченка, Руслана Пономарьова, Яни Клочкової, Олега Лісогора, Василя Ломаченка, Олександра Усика – є візитними картками України.
Історичним став 1996 рік, адже 28 червня набула чинності Конституція України, з’являється українська гривня. В Антарктиді починає діяти українська станція «Академік Вернадський». У 1997 році здійснив шістнадцятидобовий політ на американському шатлі «Колумбія» перший космонавт незалежної України Леонід Каденюк.
За 30 років Україна двічі перемагала в Міжнародному конкурсі «Євробачення». Першу перемогу здобула Руслана (2004 р.), другу - Джамала (2016 р.)
28 листопада 2006 року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про Голодомор 1932-1933 років в Україні», яким голод 30-х років розцінюється як акт геноциду проти українського народу. Це рішення стало визначальним у справі формування української національної ідентичності.
Серед здобутків освіти варто визначити запровадження зовнішнього незалежного оцінювання, концепції Нової української школи.
2015 року Верховна Рада України ухвалила 4 закони про декомунізацію. Розпочалася масштабна реформа, наслідком якої є очищення публічного простору від тоталітарної символіки, відхід від радянського минулого та його переосмислення. Великим демократичним кроком стало створення Національної поліції, це збільшило довіру населення до влади та самих правоохоронців.
У 2019 році ухвалено Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної", адже ставлення до української мови як символу держави допомагає збудувати надійну державну й громадську екосистеми. Цього ж року патріарх Ворфоломій підписав Томос про автокефалію об’єднаної Православної церкви України.
Новітній історії Україні виповнюється 30 років. Це молодий вік, але ми маємо багатовіковий літопис, переданий від діда до батька, від батька до сина. Українська жага до волі та незалежності пройшла крізь віки і створила той фундамент, на якому ми міцно стоїмо. Кожен з нас отримав свободу, яка є нашою спадщиною та здобутком. Незалежність — у нашій ДНК.
Підготувала Юлія Остапович, вчитель історії КЗ «Музиківський ліцей»
 
2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше