Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

       Обережно, кліщі!

Офіційні публікації
27.05.2020

   Навесні розпочинається сезон активності кліщів. Зазвичай, він триває по листопад та має протягом року два виражених піки активності – у квітні-травні та серпні-вересні. Кліщі можуть потрапити на людину у будь-який час дня і ночі, у будь-яку погоду. Найчастіше вони чіпляються до одягу людини, коли торкаєшся гілок дерев та кущів, або сидиш на траві.

   На території України за останні роки значно збільшилась кількість кліщів, які є переносниками різних інфекційних захворювань. Зокрема зросла небезпека зараження   кліщовим енцефалітом та хворобою Лайма.

  Процес закріплення кліщів на тілі «господаря» є безболісним. Дорослих кліщів, що присмокталися, як правило, можна помітити через 2 – 3 дні: у цьому місці з`являється припухлість, почервоніння, свербіння.

  Щоб захистити себе від нападу кліщів, необхідно:

  • одягатися в світлий однотонний, з довгими рукавами, щільно прилягаючий до тіла одяг, щоб було легше помітити  кліщів;
  • голову слід покривати головним убором;

-  після кожної прогулянки потрібно обов’язково проводити само - та взаємоогляди;

- змінити одяг та не залишати його біля ліжка.

  Якщо разом із вами на природі перебували ваші домашні улюбленці, їх теж слід оглянути на наявність кліщів до того, як впустити до помешкання.

   Що робити, якщо кліщ присмоктався? Зверніться до найближчого лікувального закладу для надання кваліфікованої медичної допомоги фахівцем. 

  Уважне ставлення до свого здоров’я, дотримання рекомендованих правил допоможе вам зробити відпочинок на природі приємним і безпечним.

К.В. Тарасевич, медична сестра  ліцею

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше