Редакція "О, Море" поспілкувалася з Тетяною. Вона розповіла, як перетворила свій дім на справжню сироварню і що чекатиме на перших гостей її ферми.

Обміняла перепелів на козу

Родина Тетяни та Романа у 2014 році переїхали на Херсонщину із Донецька. Тут вони вирішили відновити справу, якою займалися вдома – перепелину ферму.

На той час родина винаймала дім у селі Зеленівка, а з часом переїхала у власне житло у село Музиківка, за 15 кілометрів від Херсона. Через переїзд справа із перепелами пішла на спад: на новому місці родина нікого не знала, не було кому продавати птахів. Тож Тетяна дала оголошення і обміняла пташок на козу, і звали її Амальтея. Сталося це у 2017 році.

"Спочатку я пообіцяла чоловіку, що візьму одну кізоньку, і все. За рік в мене вже було їх 10. Ці кізочки виросли, з’явилося молоко. Його пили ми, роздавали родичам і знайомим – вже всі напилися. Думаю, люди ж якось роблять бринзу – і я почала вчитися її робити", – розповідає Тетяна.

козина фермаТетяна із козамиАвтор: Фото зі сторінки ферми

Готувати бринзу Тетяну навчила сусідка. Одного разу вона пригостила своєю бринзою знайомих – так з’явилися перші покупці.

Вони почали питати про інші сири – і Тетяна почала вчитися їх роботи: читала інформацію в інтернеті, дивилася відео, знаходила спільноти сироварів, проходила онлайн-навчання. І вже зараз Тетяна виготовляє класичну бринзу, халумі, пармезан та інші сорти сиру.

Згодом виробництво сирів вийшло за межі домашньої кухні – родина придбала сироварню та підготувала для неї окреме приміщення. Зараз на фермі вже 24 кози, а молока вистачає робити по кілограму сиру на день. На кілограм сиру потрібно від 8 до 10 літрів молока.

Де купити сири та які ціни?

Тетяна розповідає, її сири, окрім херсонців, замовляють переважно із Київської області та Західної України. Каже, це через те, що вона ставить ринкову ціну по херсонських мірках.

З часом з’явилися постійні клієнти, а деякі навіть роблять замовлення наперед – індивідуально під себе, наприклад, сир з якоюсь особливою спецією. Так, одна клієнтка полюбляє гауду із тмином, і для неї Тетяна виготовляє такий сир індивідуально. Замовити сири можна на сторінках ферми у фейсбуці та інстаграмі.

Ціни на сири "Коза Амальтея" за кілограм:

  • бринза класична – 270 гривень,
  • бринза з приправами – 300 гривень,
  • халумі – 400 гривень,
  • рікотта – 300 гривень,
  • белпер кнолле – 450 гривень,
  • качотта фреска – 420 гривень,
  • качотта в скоринці: винній, кавовій, пивній – 450 гривень,
  • качотта з добавками: томати, паприка, шпинат, балик, базилік – 450 гривень,
  • монтазіо з медово скоринкою (визрівання від 2 місяців) – від 500 гривень,
  • тільзітер (визрівання від 1 місяця) – від 450 гривень,
  • гауда (визрівання від 1 місяця) – від 450 гривень,
  • пармезан (визрівання від 6 місяців) – від 600 гривень.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Сири ферми "Коза Амальтея"

Поки продукцію ферми "Коза Амальтея" не можна купити в магазинах. Тетяна оформлює всі необхідні для цього документи. Але їх вже можна придбати на Центральному ринку у Херсоні – у відділі місцевих виробників.

"Я беру довідку від ветеринара про стан здоров’я тварин, здаю сир у лабораторію на ринку, вони його перевіряють і виставляють на продаж. Повернень поки не було", – розповідає Тетяна.

На фермі чекають не лише туристів – тут працюватимуть і з особливими дітьми

А з цього року на фермі почнуть приймати гостей – це буде додатковим заробітком.

Поки всю роботу на фермі, а це і догляд за козами, і виготовлення сирів, Тетяна виконує сама. Розповідає, ферма не приносить таких грошей, аби вони могли працювати тут вдвох із чоловіком.

Тому зараз її чоловік Роман вдень працює на будівництві, а після роботи – розбудовує ферму, аби якомога швидше почати приймати відвідувачів. Тут будуть не лише приймати туристів, а і проводити заняття із особливими дітьми.

У мене двоє діток мають аутизм. Вони ходять у спеціалізовану школу у Херсоні. Вчителі помітили, що мої діти більш контактні, більш розвинені

"Мої діти розуміють, що можна щось виростити на городі та продати, а міські діти – цього не знають. Так батьки інших дітей зі школи почали питати, чи можна приїхати до нас, аби показати дітям кіз. Звідси і виникла ідея взяти на себе цю соціальну функцію, допомогти таким дітям", – розповідає Тетяна.

За її словами, при контакті з тваринами діти краще запам’ятовують матеріал, а ще вони зможуть дізнатися, як вести себе із тваринами і як за ними доглядати.

Тетяна з дітьми, Іваном та ІриноюТетяна з дітьми, Іваном та ІриноюАвтор: Архів героїні

На облаштування ферми для відвідувачів родина отримала грант, а робота з особливими дітьми стала його соціальною складовою.

"Зараз ми будуємо нове приміщення для кіз, щоб воно було красивим, з вигулом. Щоб туди могли заходити люди. На території буде зона відпочинку, зона дегустації, фотозона. У нас є ще одне приміщення, і у майбутньому, можливо на наступний рік, ми плануємо зробити там маленьку сироварню із вітражним вікном, аби відвідувачі могли побачити, як готуються сири", – розповідає Тетяна.

Господиня каже, планували приймати відвідувачів вже навесні, однак через погану погоду і дощі ніяк не можуть завершити будівництво. Сподіваються, що встигнуть до літа.

Остаточно з цінами на відвідування ферми родина ще не визначилася: Тетяна зазначає, по минулорічним цінам на корми для кіз рахували вартість екскурсії з дегустацією – 300 гривень, але перед відкриттям будуть рахувати знов. І Тетяна точно знає, що охочих відвідати ферму, і не лише туристів, а і місцевих – буде чимало.

козина фермаДіти Тетяни та Романа годують козенятАвтор: Фото зі сторінки ферми

"Зараз для міських жителів та сама курка є диковиною. Мені навіть сказали колись знайомі: "ми дикі городські". Навіть херсонці, які купують у мене сири, самі приїжджають сюди, кажуть: ми приїдемо козу поцілувати", – розповідає Тетяна.

Зараз у нас те покоління, яке не знає, що таке село, не знають, що таке тварини – бачать їх тільки на картинках в інтернеті. Ці люди готові платити гроші, щоб приїхати і "поцілувати козу"
До того ж, Тетяна має за приклад ферму "Лиманська коза", яка відкрилася для туристів на Херсонщині минулого року. І власниця цієї ферми, Олена, дає Тетяні поради, як організувати для туристів цікавий час та простір на фермі. Історію "Лиманської кози" читайте за посиланням.

 

Матеріл взятий з сайту О,МОРЕ