Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Про досвід участі Музиківської громади в грантових проектах.

Новина
06.10.2017

 

Мене звати Погрібна Людмила, наразі я секретар Музиківської сільської ради, але до цього з 2010 року працювала спеціалістом з муніципальних ініціатив та інвестицій. Думаю, більшість з вас знає про активну позицію нашої сільської ради та сільського голови в питаннях участі в грантових конкурсах та залучення позабюджетного фінансування. Не хочу докладно зупинятися на наших досягненнях краще дам відповіді лише на кілька розповсюджених питань!

Перше:

  1. З чого все почалося?

Ще з 2006 року ми активно брали участь в конкурсах різного рівня - на кращу сільську раду та «Населений пункт найкращого благоустрою та підтримки громадського порядку». Крім подарованих автомобілів, кубків, дипломів та грамот, ми навчилися говорити про себе, про зроблену роботу, про стратегічні напрямки які бачимо, відчули підтримку громади та влади вищого рівня.

2009 рік став переломним для Музиківки. З допомогою Херсонської Торгово-Промислової палати п’ятеро спеціалістів сільської ради пройшли навчання та отримали сертифікати проектних менеджерів. Як результат, ми залучили кошти посольства Норвегії для модернізації системи водопостачання.

Всім відома програма ПРООН «Місцевий розвиток орієнтований на громаду» допомогла нам не лише відремонтувати амбулаторію, а й створити громадську організацію «Турбота». Цей проект відкрив громаді нові можливості залучення коштів саме через громадські організації.

Виникає питання:

  1. Невже громадські організації це так важливо?

Так, бо для них є набагато більше можливостей залучення коштів ніж для органів місцевого самоврядування. Часто сільські ради в громадських організаціях бачать опозиціонерів, надокучливих перевіряючих чи прохачів бюджетних коштів. Наш випадок зовсім інший. Ми працюємо в тандемі. В нас спільні цілі і ми разом продумуємо шляхи їх досягнення. Наразі, на території ОТГ активно діє три громадські організації «Турбота», «Музичани» та ще зовсім молода «Освітні ініціативи». В кожної за плечима не один реалізований проект, залучені грантові кошти і 100% підтримка місцевої влади.

  1. Що робити якщо на території громади немає ГО?

Я б почала розвивати людський капітал. Зараз є безліч можливостей для безкоштовного навчання з написання проектів, їх реалізації, залучення коштів на місцевому рівні, визначення пріоритетів громади і таке інше. Ми не гребуємо мікрогрантами. Зараз це близько 15,0 тисяч гривень. Часто їх надають не громадській організації, а конкретній особі. Так в рамках проекту «Активні громадяни» від Британської ради та Херсонського благодійного фонду «Об’єднання»  шестеро музичан пройшли навчання і вже п’ятеро з них вже отримали гранти на реалізацію своїх ідей. Проект ще не закінчився і ми маємо шанси ще отримувати фінансування.

Часто чуємо питання

  1. Як визначають переможців і кому надають гранти? Чому знову Музиківка?

Спершу відповім на друге – чому саме МИ? Бо ми стукаємо в кожні двері. І не один раз, і не двічі в рік, і навіть не тричі на місяць. Постійно. В громадському секторі непоганою статистикою вважають коли перемагає один проект з 10. Погоджуємося. І це не зважаючи на якість наших проектів, досвід та активність.

Фонди які надають грантову підтримку мають власні пріоритети, інколи вони змінюються. Так, з програмою «КУСАНОНЕ» посольства Японії ми почали спілкуватися певно ще в 2010 році, але щоб надати нам грант вони мали нас особисто відвідати. А ми були єдині в області. Для них це було не актуально. В нас не було достатньо сильної ГО з проведеним фінансовим аудитом та необхідним досвідом. Але ми спілкувалися, готувалися, шукали партнерів та заповнювали заявки. Питання вирішилося лише в 2015 році. Партнером та посередником стала дуже потужна організація Фонд громади м. Херсона «Захист». Крім Музиківської школи нові вікна встановили в  Інгулецька школа, а також Херсонська  клінічна лікарня ім.. Є.Є.Карабелеше отримала медичне обладнання. Ну, це вже більше про синергію.

Зараз проект «КУСАНОНЕ» змінив пріоритети і ми більше чуємо про бажання попрацювати з  територіями та селами де вони ще не працювали.

  1. Над чим Музиківська громада працює зараз?

Наша вже об’єднана громада пройшла відбір в проект «ДОБРЕ-децентралізація – шлях до кращих результатів та ефективності» від USAID. Спільна працюватимемо близько 5 років. Ми, як сільська рада,  більше думаємо про інфраструктурні проекти, про ремонти та обладнання,  але розуміємо, що без стратегії і максимальної залученості громадськості необхідного результату ні ми, ні керівники проекту «ДОБРЕ» не отримаємо.

Розвиваємо нашу виробничу сферу через проект «Підтримка аграрного та сільського розвитку» від USAID. Відбір пройшла сільська рада, але допомогу методичну та фінансову можуть отримати місцеві підприємці та виробники, покращити свою продукцію, освоїти нові технології чи, наприклад,  розпочати переробку сільськогосподарської продукції. Ми дуже віримо, що цей проект буде ефективним, бо маємо досвід співпраці з попереднім подібним USAIDовським проектом «Агроінвест» - музиківський підприємець отримав безкоштовно проектну документацію на сервісно-забійний цех. Також маємо розроблену документацію на будівництво фермерського ринку на території Музиківки. Ведемо пошук інвесторів через організації «Agrochallenge» та «Smartfarming».

Фахівці сільської ради здійснюють супровід всіх інвестиційних проектів, направлених на розвиток точок економічного зростання території ОТГ при цьому не втручаючись в фінансово-господарську діяльність підприємств та підприємців.

 

Проблем маємо ще безліч. Але головне , що є сили, розуміння та бажання  розвивати нашу вже об’єднану громаду.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше