Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

РІВЕНЬ ПРОЗОРОСТІ БЮДЖЕТУ МУЗИКІВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ ЗРІС БІЛЬШЕ, НІЖ УДВІЧІ

Новина
06.01.2022

 

Сьогодні, 6 січня, відбулася онлайн-презентація результатів оцінювання бюджетного процесу Музиківської сільської територіальної громади.
Участь у заході взяли сільський голова Олександр Лейбзон, секретар сільської ради Людмила Погрібна та начальник фінвідділу Альона Лєбєдєва.
У 2021 році у порівнянні з початковим роком оцінювання (2018р.) рівень прозорості бюджету Музиківської сільської територіальної громади зріс більше, ніж удвічі, - із задовільного до високого. Це стало завдяки прогресу по 16 показникам та впровадженню в роботу сільської ради кращих практик, в тому числі і інновативних – таких як «Бюджет для громадян».
В розділі «Бюджет» на сайті ради почали оприлюднювати не лише рішення про бюджет, а й всі інші документи, що стосуються бюджетного процесу. Цей розділ став платформою з візуалізації бюджету. Почали оприлюднювати ПСЕР та звіт про її виконання, бюджетні запити всіх ГРБК, проєкти рішень про місцевий бюджет та зміни до нього, про затвердження квартальних та річного звітів про виконання бюджету. В розділі «Новини» почали інформувати громадян про дату та час засідань бюджетної комісії та пленарних засідань ради.

Секретар ради Людмила Погрібна, яка займається наповнення сайту зазначила: «Постійно дякую за наш сайт. Ми його отримали в рамках співпраці з програмою ДОБРЕ. Його функціонал дуже зручний та простий. Ним користуються працівники сільської ради, депутати та багато активних громадян. Нагадую політично-активним жителям громади: якщо ви не зможе знайти необхідний документ чи додаток, пишіть нам і ми обов'язково допоможемо або за вашим запитом розширимо перелік інформації, яку публікуємо».

В громаді проводять консультації з громадськістю щодо проєкту бюджету. Мають досвід вуличних акцій по збору пропозицій, а з початком пандемії перевели цей процес у електронний вигляд.
Сільська рада отримала ряд рекомендацій для підвищення рівня прозорості, адже є ряд практик, які в громаді взагалі не впроваджені. Про це свідчить той факт, що значення 14 з 44 показників дорівнюють нулю.

«Ми поки не набрали найвищий бал в оцінюванні, але поступово зростання помітне, - розповідає Людмила Погрібна, секретар Музиківської сільської ради. - Наша команда досі в пошуку найкращих способів залучення громадян та пояснення бюджету. Особисто для мене дуже важливою є наша практика візуалізації різних даних - звітів про виконання бюджету, роботи з планування, аналітичної інформації з різних років. Візуалізація допомагає не лише жителям громади, а й депутатам по- іншому подивитися на вже знайомі цифри та зробити необхідні висновки. Такий дуже простий інструмент налагоджує взаємозв'язок звичайних людей з фінансистами та бухгалтерами. І цей зв'язок допомагає приймати якісно нові рішення».

 

Підготувала Петренко Елла 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше