Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Розмова з депутатом Музиківської сільської ради

Особистості
29.09.2020

Друзі, ще одне цікаве інтерв'ю - сповідь від надзвичайної жінки. Про неї можна говорити безкінечно. Креативна, розумна, завзята, активна, шустра?, патріотка та фанатка свого села - Людмила Погрібна, секретарка Музиківської ОТГ, має великий досвід з питань самоврядування, бюджету, розвитку громади, залучення коштів, і т.д.

 

«Всім привіт! Мене звати Людмила Погрібна і я вже 10 років у місцевому самоврядуванні». Саме так почала б самопрезентацію на зборах вигорівших активістів або фанатів децентралізації.  За ці роки була головою молодіжної ради, членом виконавчого комітету, спеціалістом із муніципальних ініціатив та інвестицій, депутаткою… Зараз я секретар Музиківської сільської ради вже об’єднаної територіальної громади. Встигла реалізувати кілька грантових проектів, впровадити Бюджет участі, запустити шикарний сайт, максимально залучити громадян до процесу прийняття рішень, відкрити двері сільської ради молоді та перевести депутатів із ролі слухачів до ролі діячів.

Важко свою роботу розібрати на успішні кейси, а от на кейсів «так ніколи не робіть» в мене є безліч. Тож, давайте вчитися на чужих помилках і менше допускати своїх!

По-перше, ніколи, чуєте, ніколи не думайте, що можна бути для всіх хорошим. Хочеш допомогти молоді? Відрізаєш кошти від культури. Вимагаєш дотримання процедур? Голова ради вже сприймає тебе як конкурента та «неконструктивну опозицію». Агітуєш за соціальний бюджет? Лівак. Вимагаєш говорити державною мовою? Нацик. Хочеш запровадити «Бюджет участі»? Вже знаєш кому гроші даватимеш. Якісь ваші ідеї та переконання будуть неприйнятними для інших, але це не робить вас поганою людиною чи нерезультативним депутатом. Зберігайте свої принципи та озвучуйте мотивацію власних дій.

По-друге, одна людина може зробити досить багато, але не все. Шукайте команду. Пояснюйте, переконуйте, запалюйте, показуйте приклад, звітуйте. До речі, звіт депутата чудовий спосіб знайти нових друзів та волонтерів, розказати що вже зроблено і чи далеко до кінцевої мети. Не нехтуйте цим комунікаційним майданчиком.

По-третє, не завжди супер-ідея, досвід та сумлінна праця дають запланований результат. У мене в 9 випадках із 10 виходить явне нікому непотрібне «шось». А той один такий потрібний випадок народжує структурні зміни та цікавенні проекти. Роль «випадка» може зіграти колега-спеціалістка, яка допоможе організувати Бюджет участі чи провести екскурсію школярів по сільській раді, а можуть допомогти виграні 15 тисяч гривень для створення мережі дитячих майданчиків або освітлення вулиць партнерським способом. Використовуйте всі можливості, щоб знайти свою історію успіху.

І ще одне, я розумію, що ви вже прочитали книжку про державне управління, вивчили весь міжнародний досвід і йдете в депутати з глибоким переконанням, що у своїй громаді швидко досягнете прозорості як у Івано-Франківську, комфорту як у Вінниці та пізнаваності як у Coca-Cola. Шукайте приклади свого масштабу. У нас крім великих міст є села з нестандартними управлінськими рішеннями та масштабними проектами. Раджу «мандри» радами України починати саме з Музиківської ОТГ. Тут  ви можете навчитися залучати позабюджетні кошти, надихнутися на креативну ініціативу та знайти нових друзів.

І останнє, але найважливіше не слухайте ніяких порад, особливо від малоуспішної секретарки однієї сільради з Херсонщини. Йдіть своїм шляхом, рухайте гори, змінюйте світ! Саме в ТЕБЕ все вийде!

А пережити професійне вигорання допоможе лист від найулюбленішого ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» – «Людо, Слідкуємо за твоєю діяльність і нас те, що бачимо дуже тішить. Ми запускаємо проект щодо висвітлення інформації про депутатів і хочемо аби й ти щось написала!»

Йой! Не дарма!

 

За інформацією Білозерка.Інфо

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше