Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Сьогодні день села святкують Висунці Музиківської територіальної громади!

Привітання
18.11.2021
Сьогодні день села святкують Висунці Музиківської територіальної громади!
Вітаємо всіх жителів зі святом і бажаємо мирного неба, міцного здоров’я та невичерпних сил. Дякуємо за вашу працю, таланти, активність!
Користуючись нагодою хочемо познайомити вас з с.Висунці та його жителями. Тут живуть найактивніші люди нашої дуже активної громади.
Сучасне село Висунці розташована на території Херсонського району Херсонської області. Воно найближче з сіл громади до обласного центру - м. Херсон - 10 км від міського автовокзалу. Зараз тут лише 64 домоволодіння, зареєстровано 134 людей, але село має величезний потенціал до розвитку та давню історію.
Таке маленьке село нашої громади має двох найактивніших депутатів восьмого скликання – Пилипчак Валентину Андріївну та Міщенко Наталію Іванівну.
Тут працює продовольчий магазин та автозаправка, місцеві підприємці вирощують овочі (родина Романчук), квіти (родина Денисенко), ягоди (родина Політанських) та іншу продукцію. Діти села навчаються в Музиківському ліцеї, куди їх безкоштовно підвозять автобуси ТОВ «Іксора». Зусиллями місцевих депутатів створено дитячий майданчик та планується закласти парк - окрасу села. Місцеві жителі не звикли чекати, що хтось вирішить їх проблеми, а докладають зусиль для перетворення свого села на комфортне місце для життя.
На жовтневій сесії сільської ради на ремонт доріг в селі та збереження автобусного сполучення виділено 214,2 тисяч гривень.
Висунці мають цікаву історію та разом з Музиківкою пережили бурхливі події ХХ століття, трудові радянські часи та яскраві роки незалежності.
На території Висунців знайдено два скарби істрійських монет V-ІV ст. до н.е. та залишки скіфського поселення. Що свідчить, що ця родюча земля завжди приваблювала людей.
Перша документальна згадка про Висунцівські хутори відноситься до кінця 50-х років XIX століття. По ліву сторону від Херсонсько-Елисаветградської дороги виникло 3 хутори: Висунцівські – при трьох криницях у 10-ти верствах від повітового міста, Музикині хутори – в 12-ти верствах і Мірошникові хутори – в 14-ти верствах від повітового міста.
Тоді на Висунцівських хуторах було 17 подвір’їв, в яких проживало 105 жителів, в т.ч. 55 чоловіків, 50 жінок.
Висунці – запозичена від місцевості звідки переселилися вихідці (Висунськ – сучасного Березнегуватського району Миколаївської області)
У Висунцівському кар’єрі добувався камінь для будівництва Херсону.
У 1885 році на Висунцях відкрита школа
При встановленні радянської влади (1918) була створена Висунцівська сільська рада. ЇЇ у 1922 році очолював Буренко Олексій Микитович, до її складу входили Буренко А.А., Жосан Г.Й., Панов Г.М.
Цікава історія Висунцівського дитячого будинку. У другій половині 30-х років у приміщенні колишньої контори кар’єроуправління було організовано інтернат для іспанських дітей, чиї батьки билися з прихильниками диктатора Ф.Франко. Із початком війни дітей евакуювали, будівлі пустували. 14 березня 1944 року прибули перші діти. Згодом їх стало 225. В 1948 році будинок розкомплектували і він став закладом для дошкільнят, розрахованим на 75 дітей віком від 3 до 7 років. Працювали з дітьми досвідчені вихователі: Фекла Миколаївна Левицька, Галина Станіславівна Дяченко, Катерина Іванівна Волошина, Марія Прокопівна Строкован. Декілька нянь вдень і вночі доглядали малюків: Резнік В., Чихун М.В., Голубенко Є.Т., Садовська М.Д., Інюкова А.І., Демьяненко Є.Д. та інші. Двоян Тетяна Василівна працювала в ньому медичною сестрою. Довгий час директором дитячого будинку був Петро Романович Двоян. Проіснував цей заклад до 12 жовтня 1965 року.
31 липня 1958 рішенням Херсонської обласної ради села Висунці та Мірошниківка приєднали до Музиківки у вигляді житлових місцевостей, але 18 листопада 2008 повернуто статус сіл.
Вітаємо всіх жителів села Висунці зі святом!
Попереду ще стільки визначних подій та історій успіху!
 
2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше