Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Сплата екологічного податку у 2021 році

Офіційні публікації
08.07.2021

 

     Справляння екологічного податку у 2021 році не змінилось і регламентується розділом VIII Податкового Кодексу України (далі - ПКУ).

     Для екологічного податку визначено базовий податковий (звітний) період, що дорівнює календарному кварталу (ст. 250 ПКУ).

     Платники екоподатку складають податкові декларації за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 17.08.2015 р. №715 (далі - Декларація), та подають їх протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) кварталу, до контролюючих органів. 

     Нагадаємо, що платниками екологічного податку є суб’єкти господарювання, юридичні особи, що не провадять господарську (підприємницьку) діяльність, бюджетні установи, громадські та інші підприємства, установи та організації, постійні представництва нерезидентів, включаючи тих, які виконують агентські (представницькі) функції стосовно таких нерезидентів або їх засновників, під час провадження діяльності яких на території України і в межах її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони здійснюються:

- викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення;

- скиди забруднюючих речовин безпосередньо у водні об’єкти;

- розміщення відходів (крім розміщення окремих видів (класів) відходів як вторинної сировини, що розміщуються на власних територіях (об’єктах) суб’єктів господарювання);

- утворення радіоактивних відходів (включаючи вже накопичені);

- тимчасове зберігання радіоактивних відходів їх виробниками понад установлений особливими умовами ліцензії строк.

Перелік платників екологічного податку визначено п. 240.1 ст. 240 Податкового кодексу України.

     Податок сплачується протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку подання податкової декларації (п. 250.2 ПКУ):

  • за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення, скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти, розміщення протягом звітного кварталу відходів у спеціально відведених для цього місцях чи на об’єктах — за місцем розміщення стаціонарних джерел, спеціально відведених для цього місць чи об'єктів;
  • за утворення радіоактивних відходів та тимчасове зберігання радіоактивних відходів понад установлений особливими умовами ліцензії строк - за місцем перебування платника на податковому обліку у контролюючих органах.

 

Граничні терміни подання декларації та сплати екологічного податку у 2021 році :

Період

Граничний термін подання податкової декларації

Граничний термін сплати податкового зобов’язання

IV кв. 2020 р.

09.02.2021 р.

19.02.2021 р.

I кв. 2021 р.

11.05.2021 р.

20.05.2021 р.

II кв. 2021 р.

09.08.2021 р.

19.08.2021 р.

III кв. 2021 р.

09.11.2021 р.

19.11.2021 р.

IV кв. 2021 р.

09.02.2021 р.

19.02.2022 р.

 

      Якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов’язання протягом строків, визначених ПКУ, він притягується до відповідальності у вигляді штрафу:

- при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, - у розмірі 10% погашеної суми податкового боргу;

- при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, - у розмірі 20% погашеної суми податкового боргу.

     Починаючи з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання (в тому числі за період адміністративного та/або судового оскарження), розпочинається нарахування пені (п.п.129.1.2 ст. 129 ПКУ).

     Звертаємо Вашу увагу, що екологічний податок формує державний, обласний та місцевий фонд охорони навколишнього природного середовища. Саме за рахунок цих фондів відбувається фінансування заходів природоохоронного напрямку. Тому наголошуємо на необхідності наявності дозвільних документів природоохоронного характеру та своєчасної сплати екологічного податку.

 

Секретарка комісії з питань наповнення бюджету

В. РТІЩЕВА

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше