Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Світло об'єднує села

Новина
27.12.2020

Навесні 2020-го року в м. Херсон відбувався тренінг Академії Жіночого Лідерства в рамках програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність (DOBRE)». На тренінгу розглядалися питання механізмів самоврядування та участі жінок у прийнятті рішень. Також відбувалося навчання розробки проектів на конкурс мікрогрантів від Українського Жіночого Фонду. Депутат Музиківської сільської ради Валентина Пилипчак пройшла навчання на тренінгу й отримала сертифікат випускниці 16-ої Академії Жіночого Лідерства, який надавав можливість приймати участь у конкурсі мікрогрантів. В тісній співпраці з Громадською організацією «Музичани» був розроблений проект «Світло об’єднує села», що переміг на конкурсі й отримав фінансування Українського Жіночого Фонду. Обов’язковою умовою підтримки проекту Фондом було співфінансування з інших джерел. Тож Музиківська сільська рада надала гарантійний лист, забезпечивши співфінансування. Таким чином, загальний бюджет проекту «Світло об’єднує села» склав 41 500 гривень.

Реалізація проекту охоплювала два села Музиківської ОТГ – Висунці і Мирошниківку, – й полягала в встановленні прожекторів на бетонні опори. Грантові та залучені кошти йшли на закупівлю енергозберігаючих прожекторів (світильників), датчиків освітлення, які автоматично вмикають і вимикають світло залежно від часу доби, й на закупівлю кабелю. Також за грантові й залучені кошти оплачувався монтаж прожекторів на опорах та під’єднання прожекторів до електромережі тих домогосподарств, власники яких висловили бажання брати участь у реалізації проекту. Особливістю проекту є те, що домогосподарство бере на себе відповідальність за оплату електроенергії. Але враховуючи що потужність прожекторів лише 50 Ватт, місячна оплата за роботу прожектора не перевищує оплати за роботу звичайної настільної лампи.

Таким чином, вже у вересні чотири вулиці с. Висунці і чотири вулиці с. Мирошниківка освітилися двадцятьма новими енергозберігаючими прожекторами. Ефект від реалізації цього проекту добре простежується в тому, що володарі домогосподарств, біля яких не були встановлені прожектори, висловили бажання брати участь у подібних проектах у майбутньому. Користь від освітлення вулиць очевидна: зростає зручність, комфорт, безпека мешканців сіл, естетичність вигляду вулиць. Загалом міцніє громадянська свідомість завдяки успішному вирішенню власними силами громади соціально-побутової проблеми.

Ще однією складовою частиною мікрогранту було проведення тренінгу на тему «Аудит безпеки Музиківської ОТГ». Це було важливим для Українського Жіночого Фонду і підтримувалось як етап процесу поширення ідеї гендерної рівності. Тренінг провели експертки з протидії гендерно зумовленому насильству. Фонд профінансував проведення тренінгу у повному обсязі.

Вже в листопаді Громадська організація «Музичани» і розробник проекту депутат сільської ради Валентина Пилипчак успішно відзвітували перед Українським Жіночим Фондом за цільове використання грантових коштів. А реальний успіх реалізації проекту нехай оцінює громада! 

  Білоус А.М.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше