Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

УВАГА: на Херсонщині оголошено тиждень боротьби з мишоподібними гризунами!

Офіційні публікації
07.10.2021

Шановні землекористувачі, землевласники та сільгоспвиробники Музиківської громади! В період з 8 по 16 жовтня у Херсонській області, в тому числі на території нашої громади, проводиться дієвий тиждень знешкодження мишоподібних гризунів, який полягає у застосуванні одночасних системних заходів з дератизації сільськогосподарських угідь та складських приміщень, із залученням виробників засобів боротьби з гризунами. Тому, просимо всіх сільгоспвиробників протягом тижня провести дератизаційні заходи по знешкодженню гризунів, відповідно до Рекомендацій щодо боротьби з мишоподібними гризунами, що додаються.

РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО БОРОТЬБИ З МИШОПОДІБНИМИ ГРИЗУНАМИ

Мишоподібні гризуни – збірна назва дрібних шкідливих гризунів родини хом’яків (Cricetidae) і мишей (Muridae).

У зниженні чисельності мишоподібних гризунів, зокрема сірих полівок, важливу роль відіграє система запобіжних заходів. Серед них найважливішими є агротехнічні: збирання без втрат врожаю, вчасна і якісна зяблева оранка, які позбавляють гризунів корму та надійного сховища. Оскільки мишоподібні гризуни облаштовують свої гнізда на глибині 15-35 см, для боротьби з ними бажано проводити оранку з оборотом скиби на глибину 25–30 см. Оранка на таку глибину сприяє руйнуванню гнізд і кормових камер полівок, і при цьому гине близько 70–75% гризунів.

Найефективнішим і найекономічнішим способом боротьби з гризунами є застосування родентицидів. Провести винищувальні заходи потрібно вчасно і у короткий термін. У Переліку дозволених до використання пестицидів зазначений біопрепарат: Бактеронцид, зернова принада, сипуча маса (діюча речовина: бактерії Salmonella enteridies var, Issachenko).

Біологічний родентицид починає діяти вже через 20-35 хвилин після потрапляння в шлунок гризунів, викликаючи у мишей мишиний тиф.

Перезараження (епізоотія) тифу мишей призводить до повної загибелі колонії. «Бактеронцид» працює в діапазоні температур від -25°С до + 10°С, при біологічної ефективності не менше 90%. Норма використання –3-5 г в нору або 1,0- 2,0 кг/га на зернових культурах, пасовищах, садах та 3,0-4,0 кг/га у посівах багаторічних трав.

Також ефективними у боротьбі з гризунами є застосування родентицидів, дозволених до використання в Україні згідно з Переліком пестицидів і агрохімікатів, а саме, родентициди з діючою речовиною:

-бродіфакум, 0,005% – Антимиша, принада 2-3 пакети на нору; Крисолов, принада 1-2 пакети на нору, Багіра, принада 1,5-2,5 кг/га; Капкан – принада №1, зернова суміш, тістоподібна речовина, парафінований брикет; принада «Щелкунчик

бромадіолон – Бромакем, ПР, Рат Кіллер Супер, ГП ;

флокумафен – Шторм, 0,005% воскові брикети;

Щоб ефективно захистити посіви від мишоподібних гризунів, важливо визначити домінуючі види та їх чисельність. Застосовуючи родентициди, слід враховувати видовий склад гризунів, пори року, особливого значення надаючи домінуванню шкідників на кожному полі. Більшість хімічних засобів для боротьби із гризунами – це приманки, що потребують попереднього приготування. Працювати з ними слід дуже обережно. Забороняється використовувати препарат у концентрованій формі.

Обов’язково дотримуватись технології внесення препаратів!

Систематичне обстеження, вчасний захист полів від мишоподібних гризунів забезпечать збереження посівів та урожаю озимих культур.

 

Підготувала Новохацька Л.О., спеціаліст з землекористування та екології 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше