Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Відмовся від спалювання рослинних відходів. Скажи «Так» компостуванню!

Новина
04.11.2021
 
💚Осінь – прекрасна пора року, яка асоціюється з різнокольоровими барвами листя, свіжим вологим повітрям, прогулянками в парку та запашним гарячим чаєм. Звучить досить романтично, чи не так?) Але для сільської місцевості це ще й досить активний період робіт на городах та полях для підготовки до зими. Багато городників стикаються з проблемою скупчення бур'янів і зеленої трави, яку складують і чекають вдалого моменту, щоб вивезти на звалище або зазвичай спалюють, шкодячи навколишньому середовищу. Згідно ДСНСУ в Україні щороку відбувається понад 50 тис. пожеж та цей показник щорічно зростає. Це завдає мільярдних збитків, забруднює повітря, знищує цілі екосистеми та забирає життя людей. У 2019 році непрямі збитки від пожеж в екосистемах склали близько 3,4 млрд грн; загинуло 84 людини. У 2020 році Уряд спільно з ВРУ прийняли рішення про суттєве збільшення штрафів у 18 разів (проєкт ЗУ № 2339). Аналізуючи супутникові дані за останні 5 років видно, що місця пожеж повторюються на 80%. На жаль, люди звикли палити, а не перероблювати еко-відходи у щось корисне. Таку серйозну проблему неможливо подолати лише штрафами – необхідно шукати інноваційні шляхи її вирішення
💚Не палити листя і траву, а перетворити його у цінне добриво шляхом компостування – ідеальне рішення для нашої громади.
Компостування – досить нескладний та цікавий процес.
Компостну купу можна зробити де-небудь на краю подвір'я, неподалік від води та бажано у місці, куди не попадає пряме сонячне проміння. Вичистіть ділянку від дерну та трави. Поставте невелику огорожу навкруг своєї компостної ділянки. На компостну купу можна складати все, що є під руками, – кухонні рослинні відходи, бур’яни, скошену траву, листя, коріння рослини, солому, тонкі гілки, гній. Для компостування листя складають у купи шириною 2 м і висотою до 1,5 м. В основу вкладають шар землі до 25 см. Кожен з шарів листя не має перебільшувати 30 см. На цю ж купу можна скидати пташиний послід, харчові рештки. Кожен з шарів присипають землею. Протягом літа компост 2-3 рази перелопачують. Компост вважається готовим, якщо перетворився на однорідну темну розсипчасту масу.
Для утворення компосту можна використовувати:
🟢 зібрані з ділянки бур'яни (бажано з недозрівшим насінням, в іншому випадку варто чекати повного дозрівання компосту);
🟢 скошена трава;
🟢 бадилля зібраних коренеплодів;
🟢 гілки після обрізання плодових дерев і ягідних чагарників, які перед закладкою подрібнюють;
🟢 побутові харчові відходи з кухні – шкарлупа яєць, рослинні обрізки;
🟢 паперові лотки з яєць;
🟢 папір (бажано не газети ті не ламінований);
🟢 залишки натуральних тканин (целюлоза, жгут, коноплі, бавовна, льон, тощо).
Не можна класти в компостну купу:
🔴 Жири, сало, олії;
🔴 кістки;
🔴 синтетика, включаючи пластмаси.
🔴 м'ясні і молочні відходи. Вони не підходять тільки тому, що при розкладанні погано пахнуть і привертають щурів. Але в невеликих кількостях їх можна використовувати, закопуючи в купу - так вони швидше перегниють.
🔴 відходи життєдіяльності м’ясоїдних тварин (коти, собаки). В них майже завжди присутні паразити, що представляють небезпеку для людини.
💚Переробити непотрібні відходи в якісний компост досить просто. Для цього не треба величезних витрат, спеціальних навичок і багато часу, а результат у вигляді збільшення врожаю і чистоти на ділянці, довго чекати не доведеться. І найголовніше, відбудеться покращення санітарно-екологічного стану території сіл нашої громади.
💚Матеріал підготувала Марина Гажур, головний спеціаліст з енергоменеджменту, муніципальних ініціатив та інвестицій
Возможно, это изображение (текст «музиквська сильська рада закликае скошену траву компостуйте правильно! подрбнен глки гний шкаралупу яець важливо пам'ятати: що можна кидати в компостер? поставте компостер в тíнь попил квіти застелить дно плвкою додайте на дно компостера кi̇лька лопат земл •запросить жити в компостер щонайменше 15 черв якi̇в зволожуйте компостер за потребою папір листя музиквська обеднана територальна громада»)
 
2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше