Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Відповіді на поширені запитання відносно конкурсу проектів «Місцеві ініціативи для розвитку громад»

Офіційні публікації
12.03.2019

 Наша ініціативна група хоче закупити мультимедійне обладнання, яке допоможе учням місцевої школи отримувати знання у більш цікавій і доступній формі. Чи можна розраховувати на підтримку такого проекту?

 

Ні, конкурс не спрямований на підтримку комунальних установ, підприємств або організацій, у тому числі шкіл, дитячих садків, ясел, амбулаторій, бібліотек, будинків культури. Функції щодо їх матеріально-технічного забезпечення належать до компетенції відповідних органів місцевого самоврядування, а необхідне фінансування має бути передбачено у місцевих бюджетах.

 

Ми знаємо, що одна з громадських організацій нашої громади вже подала заявку на конкурс, тож чи є смисл і нам це робити?

 

Безумовно, є!

Чим більше цікавих, актуальних і різнопланових заявок від організацій громадянського суспільства з однієї ОТГ будуть подані на конкурс, тим вище вірогідність того, що хоча б одна з них буде підтримана. Якщо ж від організацій або ініціативних груп, які представляють спільну ОТГ, буде подана лише одна заявка і вона виявиться недостатньо якісною, то в громаді взагалі не буде втілено жодної ініціативи.

Слід також пам’ятати: від громади можуть бути підтримані кілька проектів. У цьому випадку вони, по-перше, мають будуть того варті. По-друге, загальна сума гранту, запитуваного у них, повинна не перевищувати встановлений ліміт (еквівалент 5 тис. дол. США для громад першої та другої когорт і 3 тис. – громад третьої когорти).

 

У нашій громаді є сквер, але він занедбаний. Ми хочемо облаштувати його, прокласти асфальтові доріжки, встановити лавки та фонтанчики, щоб людям було де відпочивати. Чи можна подати на конкурс такий проект?

У рамках конкурсу не можуть бути підтримані ініціативи, які передбачають роботи з благоустрою. Допомога у підтримці таких інфраструктурних проектів надається за іншими напрямками реалізації програми DOBRE, а цей конкурс спрямований на активізацію людей та згуртування громади.

 

У нашій громаді немає, де займатися спортом, тож хочемо подати проект щодо встановлення спортивного майданчику.

 

Одним із основних критеріїв конкурсного відбору є інноваційність та креативність поданих заявок. Встановлення ж спортивних або дитячих майданчиків у громадах дуже часто підтримувалося донорськими організаціями, зокрема у рамках програми DOBRE. Тобто, подібні ідеї не є оригінальними. Крім того, такі ініціативи не відповідають цілям і завданням конкурсу, спрямованого насамперед на активізацію членів громади, залучення їх до прийняття рішень.

Наша організація хоче облаштувати громадський простір, який стане публічним місцем дозвілля та неформального спілкування. Вже знайшли необхідне приміщення, тільки потрібно провести там ремонт і побудувати пандус.

Умови конкурсу не дозволяють використання грантових коштів для проведення ремонтних або будівельних робіт. Вони можуть бути виконані лише в якості власного внеску заявника із залученням фінансових, матеріальних або трудових ресурсів з місцевого бюджету, від благодійників, волонтерів тощо. Натомість на кошти гранту можна придбати обладнання, необхідне для функціонування громадського простору.

 

Ми хочемо облаштувати у сквері мотузковий парк, прокласти канатні доріжки. Чи відповідає така активність умовам конкурсу?

 

Ні, у рамках конкурсу цього зробити не вдасться. Задля збереження природного навколишнього середовища донор не підтримує проекти, які передбачають будь-які дії, які несуть шкоду об’єктам живої природи, зокрема деревам.

 

Усі члени нашої ініціативної групи мешкають в одному селищі, яке є адміністративним центром ОТГ. Діяльність, яку ми плануємо проводити за проектом, також відбуватиметься саме тут. Чи обов’язково нам передбачати у проектній заявці залучення жителів інших населених пунктів, що також входять до складу нашої ОТГ?

 

Якомога ширше залучення мешканців різних населених пунктів, що входять до складу спільної ОТГ, є додатковою перевагою заявника і дуже важливим критерієм для конкурсного відбору. Цей показник відображає здатність організації/ініціативної групи консолідувати зусилля всієї громади.

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше