Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

ВІЛ-інфекція

Оголошення
01.01.2020

     ВІЛ-інфекція – це захворювання, викликане вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ). Остання стадія цього захворювання називається синдромом набутого імунодефіциту (СНІД).

    Ситуацію у світі з ВІЛ – інфекцією можна схарактеризувати як пандемічну і поставити в один ряд із двома світовими війнами, як за кількістю життів, що вона забрала, так і за шкодою, що завдала суспільству. В Україні згідно офіційних даних кожного дня у 54 осіб встановлюється діагноз ВІЛ-інфекція, у 12 осіб СНІД, а 7 осіб помирає від захворювань, зумовлених СНІДом.

  Джерелом інфекції є людина, яка перебуває на будь – якій клінічній стадії хвороби. Вірус циркулює в усіх тканинах і рідинах організму, проте їхнє значення в передачі інфекції неоднакове. Постійно висока кількість вірусу знаходиться в крові, спермі, вагінальному секреті, дещо менше в грудному молоці, що й зумовлює основні шляхи зараження.

ВІЛ передається:

- через кров - при потраплянні крові чи інших біологічних рідин, що містять кров  (сперма, виділення піхви, грудне молоко) від   ВІЛ-інфікованої особи до здорової  людини. Найчастіше цей шлях реалізується при ін’єкційному введенні наркотичних речовин брудними шприцами та голками, що вже використовувались іншими особами;

- статевим шляхом – під час незахищених статевих стосунків;

 - внаслідок передачі вірусу від інфікованої ВІЛ матері до її дитини під час вагітності, пологів та годуванні груддю. Ризик інфікування зростає під час годування дитини груддю, при важкому перебігу хвороби у матері та складних пологах.

ВІЛ не передається:

  • при спільному користуванні побутовими речами, посудом, роботі в одному приміщенні;
  • у лазні та сауні;
  • під час поцілунків;
  • обіймах та рукостисканні;
  • при чханні та кашлі;
  • через поручні, дверні ручки, столи, стільці;
  • при укусах комарів чи інших комах.

 Що робити, щоб не заразитись?  Ніхто не захистить вас краще ніж ви самі, враховуючи той факт, що на даний час поширений статевий шлях передачі, а це означає – необхідний вибір надійного партнера та правильне застосування презервативів, використання одноразових шприців і стерильного інструментарію в медичних закладах, перукарнях та косметичних кабінетах і салонах.  

 Важливо пам’ятати про те, що будь-який колючий або ріжучій інструмент, яким ви користуєтесь при медичних процедурах, татуюванні, пірсінгу, проколюванні вух та інших частин тіла, голінні, педикюрі й манікюрі повинен бути стерильним.

   Оскільки вакцини проти СНІДу не існує, єдиним способом запобігти інфекції є уникнення ситуацій, що несуть ризик зараження, таких як спільне використання голок та шприців або практикування незахищених статевих стосунків. Весь інструментарій, як в медичних закладах, так і в побуті, при різних маніпуляціях, де може міститись кров людини, зараженого ВІЛ, має бути стерильним.

 Чому важливо знати про свій ВІЛ-статус? Знання про свій статус на ВІЛ допоможе уникнути розвитку тяжких захворювань, інвалідизації та передчасної смерті, а також захистити інших людей від інфікування, або допоможе їм своєчасно дізнатися про свій ВІЛ- статус, коли допомога можлива та ефективна.

   Тому хочеться запросити всіх громадян до активного обстеження на ВІЛ-інфекцію, для вчасного виявлення захворювання та ВІЛ-інфікованих. Тестування проводиться в лабораторії Музиківської амбулаторії:  Пн. – пт з 8.30 до 11.00, безкоштовно та анонімно.

К.П. Зощук, лаборант Музиківської амбулаторії ЗПСМ

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше