Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Юрист та психолог завітали з консультаціями до Музиківської громади

Новина
11.02.2023

9 лютого мобільна бригада відвідала віддалені села Музиківської громади - Загорянівка та Східне. Це вже вдруге ми відвідали ці села, людей не менше ніж вперше.

У Загорянівці працювали у приміщенні сільської бібліотеки. До психолога прийшли люди повторно, здебільшого це люди похилого віку. Деякі запросили своїх подруг, деякі прийшли за рекомендаціями після першої зустрічі. Люди розповідають, що залюбки збиралися б частіше, для них наш приїзд як ковток свіжого повітря. Із розмови з місцевою жителькою дізнаємося, що в селі проживає більше 20 дітей. Говорить, що діти мріють аби у них в селі створили щось на кшталт гуртка по інтересах - місце є, бажання також, аби лише була людина, яка об'єднувала б, вигадувала активності. Також наголошує, що в селі зароджується волонтерство - в'яжуть шкарпетки для військових, збирають порожні бляшанки та намагаються виготовляти з них окопні свічки.

 

"Сьогодні у Загорянівці зібралося жіноче товариство плюс один чоловік, для того, щоб виявити складові свого щастя. Ось така тема групової зустрічі привабила охочих. Обговорювали цікаву тему власних інтересів, цінностей, бажань. Тему, як навчитися радіти тому, що є і вчитися бути щасливим при будь-яких обставинах", - розповідає психологиня проєкту пані Інна Корміленко. 

Для кожного щастя виявилося вельми індивідуальним і неповторним. Хтось прагнув віддавати і ділитися тим, що має. Бути корисним і потрібним. Для когось - щастя це коли рідні живі та здорові і неважливо, де вони знаходяться, головне бути переконаним, що з ними усе гаразд.  Для інших - щастя це шукати себе, цікавитися новим та самореалізовуватися. Хтось щасливий, коли саджає квіти, а хтось - коли їх продає…

"Працювали із метафоричними картинками, які допомагали виявляти речі, які роблять нас щасливими. А потім, через малювання символів заповнювали своє життя щасливими подіями і моментами", - продовжує психологиня.
Картини вийшли досить різні. Але однаково прекрасні. Резюмуючи проведений час дійшли висновку, що щастя - це зовсім не про гроші чи матеріальні статки. І не про освіту чи досягнення. Ані гроші, ані слава, ані краса не є запорукою такого стану. 

 

Які ж чинники допомагають людині відчувати себе щасливою? Бути щасливим - це вміння, яке треба напрацьовувати. Вміння отримувати насолоду від життя у різних його проявах. Середня формула щастя присутніх виявилася наступна: мати надійних друзів, міцні родини, де панують злагода, любов і міцне здоров'я.

Поки психологиня консультує, ми не втрачаємо часу та інспектуємо укриття, яке облаштовуємо в рамках проєкту. Уже бачимо видимі зміни - встановлено біотуалет, генератор, буржуйку, приміщення прибрано від сміття. Ще бачимо старі лавки, які скоро винесуть, коли на заміну їм надійдуть нові.

У Східному сьогодні нова локація - надаємо консультації в адмінбудівлі Східненського старостинського округу. Минулого разу будівля ще не була обстежена та силові структури не дали дозвіл на проведення зустрічі у ній.

Тут психологиня надавала індивідуальні консультації. Працювали з почуттям провини, проживанням горя та питаннями тривожності. У сусідньому кабінеті консультувала юрист проєкту Антоніна Тищенко. Знову черга. Як і Загорянівці людей цікавлять питання щодо розторгнення трудових договорів та термінів спадкування.

"Люди хвилюються, що вже минуло 6 місяців з моменту смерті. Розповідаю про особливості спадкування під час воєнного стану. Роз'яснюю, що термін продовжено на 4 місці, тому у них ще є час щодо успадкування", - розповідає пані Антоніна.

Минулого разу до юриста звернулася сім'я із питанням щодо переоформлення російського свідоцтва про смерть на українське. При оформленні свідоцтва вони віддали лікарську довідку про смерть. І тепер для початку процедур треба встановити факт смерті через суд.

 

"Сьогодні сім'я зібрала та надала пакет документів щодо підготовки позову про встановлення факту про смерть загиблого під час воєнного стану. Працюємо далі...", - продовжує пані Антоніна.

 

Нагадуємо, що також є можливість отримати психологічну та юридичну консультацію за телефонами:

📞Психологічна допомога - (066) 999-01-42

📞Юридична допомога - (050) 999-01-42

📞Гуманітарна допомога - (066) 999-01-43

Команда чекає на ваш дзвінок!

 Трибушна Тетяна, асистент проєкту 

“Допомога звільненим громадам Херсонської області”

 

🟢Робота мобільної бригади стала можливою в рамках проєкту “Допомога звільненим громадам Херсонської області”, який реалізує ГО "Білозерський центр регіонального розвитку" за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше