Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

«Головне, щоб учні стали гарними людьми, мали мету у житті, а завдання учителя – зацікавити їх, мотивувати до отримання знань»

Особистості
20.03.2020

Місюра Аліна Миколаївна має більше 25 років педагогічного стажу, директор Східненської школи  з 2008 року. Креативний учитель, цілеспрямований керівник та ініціативна людина. Саме її віра та стратегічне бачення сприяли об’єднанню Музиківської та Східненської сільських рад. Досвід, позитив та любов до своєї справи зробили Аліну Миколаївну прикладом для молоді всієї громади.

 

МЧ. Аліно Миколаївно, доброго дня.

АМ. Доброго дня, Михайле.

 

МЧ. Що таке книжка у метафізичному розумінні?

АМ. Якщо я правильно зрозуміла питання. Книжка, а точніше художні твори, у  метафізичному значенні для читача це пізнання буття, філософії життя, взагалі сенсу існування, розуміння співвідношення добра і зла, духовного і тілесного, тлінного і вічного.

 

МЧ. Виходячи з Вашої відповіді тоді наступне питання: Що Ви можете сказати про людей, які добровільно відмовляються від живого спілкування надаючи перевагу книгам? Це психологічна патологія, розчарування чи може щось таке, що пересічній людині не зрозуміти?

АМ. Варіантів декілька:

- особливості характеру людини (адже не всі від природи комунікабельні, впевнені у собі, оптимістично налаштовані на життя),

- розчарування (якась образа на життя, фізична недосконалість, неприваблива зовнішність),

- самотність,

- нереалізованість у житті (ті, хто не досяг своєї мети, своєї вершини).

Але, разом із тим, читаючи, людина розвивається духовно, розширює кругозір, знаходить відповіді на питання, які її хвилюють. Книжки допомагають зрозуміти різні життєві ситуації, отримати корисні поради, підняти свою самооцінку, зрозуміти цінність життя, навчитися кохати, цінувати дружбу, відчути себе потрібним.

Наприклад, уміти радіти життю, як це робила Полліанна, героїня роману Е. Портер, протистояти тяжкій хворобі, не коритися, вірити в одужання (новела О.Генрі "Останній листок"), боротися за своє кохання так, як герої повісті Е.Сігала "Історія кохання", не дивлячись на те, що він син мільйонера і красень, а вона -"соціальний нуль" і "сіра мишка".

 

МЧ. В одного психолога я прочитав, що якщо людина з задатками лідера, яка не може реалізуватись в силу об'єктивних причин (інвалідність, обмеженість волі і т.д.), має високий ступінь ризику захворювання шизофренією, або неврозом. Єдиний вихід - це розвиток в духовному напрямку. Ви поділяєте цю думку?

АМ. Можливо і так. Я знаю людей успішних з дитинства, із грандіозними планами на життя, у яких у якийсь момент пішло щось не так  і вони "зламались" (хоча це не обов'язково може бути шизофренія). Але не кожен  починає розвиватися у духовному напрямку, хоча це те, що врятувало б. Але на це здатні сильні особистості, які знаходять у собі сили змінити життя.

 

МЧ. Відомий винахідник і футуролог Жак Фреско запевняв, що в художній літературі немає ніякої інформації. Що читаючи про "прекрасний сонячний день", він би не винайшов елемент шасі для літака. Питання у чому. Освічений лідер і духовно розвинутий лідер має володіти ремеслом? У широкому розумінні.

АМ. Складно пов'язати. Щодо "прекрасного сонячного дня": це скоріше за все "масова" література, зокрема романи для домогосподарок. Коли ті мріють про життя таке, як у романі, уявляють себе на місці героїнь.

А щодо лідера, який повинен володіти ремеслом, це дещо інше. Такий лідер не буде шукати відповіді на свої питання у художній літературі.

Я, коли наводила приклади, мала на увазі більше виховну роль книги.

 

МЧ. Вчені, що досліджують Біблію, вважають, що багато історій зі старого Завіту, про Ноя зокрема, було списано з більш давніших шумерських епосів (епос про Гільгамеша, ред). Як Ви відноситесь до плагіату літератури? Це може бути виправданим, якщо це викликано політичною, або соціальною необхідністю?

АМ. Я думаю, що плагіат у літературі не може бути виправданим. Хоча одна із ознак  літератури постмодернізму - гра з "чужим текстом", запозичення. Як приклад - бестселер П. Зюскінда "Запахи, або історія одного вбивці" ("Парфюмер").

Щодо плагіату у Біблії не можу нічого сказати, оскільки не обізнана з даного питання.

 

МЧ. Американські вчені провели дослідження і виявили, що ті, хто читав твори Джоан Роулінг (цикл книжок про Гаррі Поттера, ред.),  більше віддавали свої голоси на виборах  американського президента за тоді ще кандидата Барака Обаму. У мене до Вас питання, людина обирає книжку (твір) відповідно до свого світогляду, чи сама книжка якимось містичним чином потрапляє до рук людини і формує цей світогляд?

АМ. Я обираю відповідно до свого світогляду, інколи за рекомендацією знайомих (можна розглядати як містику). Я, наприклад, ніколи не думала, що мене так захопить "Шантарам" Робертса (книгу мені порадила племінниця).

 

МЧ. Трішки про квантову механіку:) Як би Ви не обрали шлях вчителя зарубіжної літератури, а потім і директора школи, ким би Ви стали? Хто Ви у "паралельному житті"?

АМ. У мене в сім'ї у всіх (мама, тато, сестри) сільськогосподарська освіта (гідротехніки і агрономи). Я перша обрала фах педагога (мама була проти), а потім уже учителями стали племінниця і племінник. Я ніколи не шкодувала про свій вибір.

Я думаю, що могла б бути психологом (у мене є хист підтримати, зрозуміти, переконати). Але цікаво те, що я сама ніколи б не звернулася за допомогою до психолога, якби тяжко мені не було. Я вважаю, що це не вирішить проблем, намагаюся впоратися сама.

 

МЧ. Хемінгуею належить вираз: "Пишіть п’яним, редагуйте тверезим" тим самим, мабуть, натякаючи на те, що він черпає інформацію десь ззовні. Те саме казав Микола Тесла, стверджуючи, що його винаходи насправді не його, а він просто приймач, бере інформацію з ноосфери.

Як Ви вважаєте, це дійсно так, чи це скромність автора і, насправді, його особистість набагато більша ніж вигадана фізиками ноосфера і він бере інформацію і натхнення в собі?

АМ. Хемінгуей - сильна, неординарна особистість. Щодо редагування, то він мав на увазі, що текст повинен залишатися у "сирому" вигляді, щоб можна було внести правки. Він писав і олівцем, і на машинці, знову ж для того, щоб можна було вносити корективи. Ф.Достоєвський надавав перевагу "мукам творчості", а до стенографа звернувся лише тоді, коли був у боргах і треба було написати роман за місяць. А ось Ніка Турбіна стверджувала, що на неї вірші тиснуть, вона прокидалася від того, що у неї у голові вже були готові поезії. Це дійсно якась містика. Але закінчилися вірші, не склалося життя, і Ніка покінчила життя самогубством.

 

МЧ. Душа – це літературний образ?

АМ.  Г.Сковорода сказав, що не тіло, а душа є людиною. Чого б не бути душі літературним образом, особливо у психологічних творах.

 

МЧ.  Лідерство - це якість андрогінів, чи все таки є гендерна відмінність?

АМ. Так склалося, що більшість лідерів дійсно чоловіки, хоча ще залежить від сфери діяльності.

 

МЧ. Якого предмету не вистачає в школі? Є якийсь вакуум?

АМ. Предметів суто духовно-морального спрямування: етика, зокрема етика спілкування,  культура добросусідства, світ етикету, основи християнської моралі. Треба молоді прививати моральні цінності, вчити спілкуватися, виховувати гарні манери, вчити етикету одягу.

 

МЧ.   Ну і на останок. Як педагог зі стажем та керівник закладу. Чи вважаєте Ви доцільним у сучасних реаліях ставити освіту на ринкові рейки. Тобто, щоб заробітна плата викладача була прямо пропорційною до реальної успішності учнів.

АМ. Вважаю, що не доцільно. Потенціал деяких учнів не дає їм можливості опанувати навчальний матеріал так, як хотілося б учителю. А ще особливості предмета, тобто не кожен фізик може бути ліриком, і навпаки. Головне, щоб учні стали гарними людьми, мали мету у житті, а завдання учителя – зацікавити їх, мотивувати до отримання знань.

 

МЧ. Аліно Миколаївно, дякую Вам за змістовну бесіду.

АМ. І Вам дякую, за цікаву розмову.

 

 

Інтерв'ю провів Михайло Чепура, спеціаліст зі зв’язків з громадськістю та публічної інформації Музиківської сільської ради

Новини на цю ж тему

«Не хочу позиціонувати себе як дівчину-приклад, тому що багато в чому мені самій потрібен приклад.»

Позняк Дарія незважаючи на юний вік вже є цілісною особистістю, лідеркою та генератором креативних ідей. Вона зірка кожного святкового концерту, переможниця не одного творчого конкурсу, голова шкільного самоврядування та втіха батьків.
Особистості
15.05.2020

«Освіта - це невід'ємна частина мого життя. Я дуже боюсь припинення цього процесу, тому завжди шукаю для себе нові варіанти отримання знань.»

Насонова Жанна в минулому депутат, а зараз начальник загального відділу Музиківської сільської ради. Пройшла навчання Активних громадян і реалізувала не один проект соціальної дії. Працювала над створенням культурного центру на Висунцях та спортивного простору на шкільному стадіоні в Музиківці.
Особистості
08.05.2020

"Якщо хочеш чогось досягти для цього потрібно щось робити."

Тетяна Страмнова вже виграла не один грант для розвитку підприємництва, заснувала сирний бренд  та стоїть на шляху створення сучасної родинної ферми. Сирами, що виготовляє Тетяна з задоволенням смакують в Музиківці та по всіх куточках України.
Особистості
01.05.2020

«Кожну невдачу ради сприймаю як власну поразку. Добре, що перемог у нас більше і є чим пишатися»

Погрібна Людмила більше 10 років працює в Музиківській сільській раді. Пройшла шлях від діловода та помічника землевпорядника до вагомої політичної фігури – секретаря сільської ради. Має нестримну вдачу та жагу до позитивних змін.
Особистості
24.04.2020

"Якщо твоя професійна діяльність пов'язана з найдорожчим, що може бути - з дітьми, то це в першу чергу моральна відповідальність."

Наша сьогоднішня героїня, Тетяна Шкурупій, вміє згуртувати навколо себе людей та разом з ними досягати поставлених цілей. Постійний саморозвиток і участь у тематичних навчальних програмах дає можливість ширше бачити ситуації та глибше аналізувати проблемні точки.
Особистості
17.04.2020

"Ми саме на тому мисі, головне не боятися. Бурі минуть, щиро вірю!"

Наша нова героїня – Компаніченко Ольга, вчитель географії Музиківського ліцею. Позитивна, принципова, активна, креативна, здається в Музиківці немає ініціативи, де б Ольга не взяла участь. ЇЇ активності вистачає і на шкільні заходи, і на спортивні проекти, і на громадську діяльність.
Особистості
10.04.2020

"...Або ти для всіх хороший, або є правила, які треба виконувати"

Світлана Позняк працює директоркою Східненського будинку культури вже 6 років, має за плечима три перемоги на місцевих виборах та величезний досвід депутатської роботи. Режисер не лише за освітою, а й за покликанням. Пережила потоп, стелю, що впала та ремонт вартістю більше трьох мільйонів гривень.
Особистості
03.04.2020

"Ми навчилися літати в атмосфері, як птахи, купатися у воді, як риби, зараз нам залишилося навчитися лише жити, як люди"

Марина Гажур перша в історії Музиківської сільської ради спеціалістка з питань молодіжної політики. Саме з її легкої руки почалася нова хвиля молодіжного руху у громаді. Зараз активна Марина у відпустці по догляду за своєю не менш активною донечкою.
Особистості
27.03.2020
2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше